Min profilbild

Linopressen

Linopressen är studenttidningen vid Linköpings universitet, Campus Norrköping.

God Kväll: Folkparken sprider ljus

Publicerad 2015-05-30 21:07:12 i Allmänt,

Skräckparken 
 
Norrköpings lummiga folkpark är en plats med många skepnader. På dagtid är den en snäll grönskande oas för alla. Barn leker på lekplatsen eller spelar fotboll på grusplanen. Joggare springer runt överallt i grälla funktionsplagg. På kvällen byts de ut av studenter som ordnar picnic med vintetror och engångsgrillar. När de börjar frysa bestämmer de sig för att det är dags att gå till festen. De som måste passera Folkparken igen på vägen hem vet att det där nu ligger något annat. Nycklar i handen och telefonen mot örat. När mörkret har lagt sig har Folkparken blivit Skräckparken.

Ett vardagsrum bland träden

Detta är inget ovanligt. Att många känner sig otrygga i parkmiljöer under nattetid är tyvärr ett stort problem, buskar och blad som är vackra på dagen blir automatiskt otäcka i mörkret. Men under fredagkvällen den 29:e maj var det annorlunda. Då arrangerades God Kväll: Folkparken, ett projekt initierat av KSM-studenterna Thomasine Eriksson, Lena Gärdin, Josefine Olsson och Beatrice Backman.

Mitt i parken byggde de upp ett stort vardagsrum med soffor och mattor under en samling partytält. Artister uppträdde på scenen, performancekonstnären Cecilia Ahlqvist skapade en tavla av besökarnas nedskrivna drömmar och en drös av lampor lyste upp lövverket ovanför. På så vis skapades en ljus och trygg plats mitt i mörkret. Ända till klockan 5 morgonen därpå var eventet igång, tillslut avlöst av dagsljuset.

 Thomasine Eriksson berättar för mig att idén grundar sig i gruppens uppsatsarbete där de undersökte stadsbors tankar kring otrygghet i offentliga miljöer. Många gånger är det just avsaknaden av ljus som orsakar otryggheten, något som projektet råder bot på för en natt. Samtidigt har gruppens research också visat att det finns okunskap kring otrygghet; skapandet av ett vardagsrum har en dubbel betydelse då kvinnor i själva verket är mest otrygga i hemmet medan män är det i offentliga miljöer. I alla fall statistiskt, om jag förstår saken rätt.
Beatrice Backman och Thomasine Eriksson vid drömträdet

Thomasine beskriver idén som ett koncept som lätt kan överföras till andra platser. Det skulle exempelvis kunna vara God Kväll: S:t Persgatan menar hon. Och kanske kan det bli verklighet, faktum är att Norrköpings kommun är intresserade av att ta del av deras forskningsarbete för att kunna fortsätta på det spår som studenterna har påbörjat. Förhoppningsvis kommer nycklarna stanna i fickan genom Folkparken i framtiden.

                                                                                  Text och bild: Niklas Sagrén

Om

Min profilbild

Linopressen

Linopressen är studenttidningen som håller dig uppdaterad om vad som händer på och runt om campus. Här på Linopressens blogg samlas allt smaskigt material som inte trycks i tidningen. Bra va?

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela