Min profilbild

Linopressen

Linopressen är studenttidningen vid Linköpings universitet, Campus Norrköping.

God Kväll: Folkparken sprider ljus

Publicerad 2015-05-30 21:07:12 i Allmänt,

Skräckparken 
 
Norrköpings lummiga folkpark är en plats med många skepnader. På dagtid är den en snäll grönskande oas för alla. Barn leker på lekplatsen eller spelar fotboll på grusplanen. Joggare springer runt överallt i grälla funktionsplagg. På kvällen byts de ut av studenter som ordnar picnic med vintetror och engångsgrillar. När de börjar frysa bestämmer de sig för att det är dags att gå till festen. De som måste passera Folkparken igen på vägen hem vet att det där nu ligger något annat. Nycklar i handen och telefonen mot örat. När mörkret har lagt sig har Folkparken blivit Skräckparken.

Ett vardagsrum bland träden

Detta är inget ovanligt. Att många känner sig otrygga i parkmiljöer under nattetid är tyvärr ett stort problem, buskar och blad som är vackra på dagen blir automatiskt otäcka i mörkret. Men under fredagkvällen den 29:e maj var det annorlunda. Då arrangerades God Kväll: Folkparken, ett projekt initierat av KSM-studenterna Thomasine Eriksson, Lena Gärdin, Josefine Olsson och Beatrice Backman.

Mitt i parken byggde de upp ett stort vardagsrum med soffor och mattor under en samling partytält. Artister uppträdde på scenen, performancekonstnären Cecilia Ahlqvist skapade en tavla av besökarnas nedskrivna drömmar och en drös av lampor lyste upp lövverket ovanför. På så vis skapades en ljus och trygg plats mitt i mörkret. Ända till klockan 5 morgonen därpå var eventet igång, tillslut avlöst av dagsljuset.

 Thomasine Eriksson berättar för mig att idén grundar sig i gruppens uppsatsarbete där de undersökte stadsbors tankar kring otrygghet i offentliga miljöer. Många gånger är det just avsaknaden av ljus som orsakar otryggheten, något som projektet råder bot på för en natt. Samtidigt har gruppens research också visat att det finns okunskap kring otrygghet; skapandet av ett vardagsrum har en dubbel betydelse då kvinnor i själva verket är mest otrygga i hemmet medan män är det i offentliga miljöer. I alla fall statistiskt, om jag förstår saken rätt.
Beatrice Backman och Thomasine Eriksson vid drömträdet

Thomasine beskriver idén som ett koncept som lätt kan överföras till andra platser. Det skulle exempelvis kunna vara God Kväll: S:t Persgatan menar hon. Och kanske kan det bli verklighet, faktum är att Norrköpings kommun är intresserade av att ta del av deras forskningsarbete för att kunna fortsätta på det spår som studenterna har påbörjat. Förhoppningsvis kommer nycklarna stanna i fickan genom Folkparken i framtiden.

                                                                                  Text och bild: Niklas Sagrén

10 saker jag ångrar med mitt utbyte

Publicerad 2015-05-26 09:19:00 i Utlandsstudier,

Vet du redan nu att du ska iväg på utlandsstudier? Amanda Borneke har spenderat fem månader i sju olika europeiska länder plus två månader i Asien för examensarbete. Här ger hon konkreta tips så att du ångrar så lite som möjligt när du ger dig iväg. 
 Våga trosta väder och vind när du är iväg, det kan bli ett äventyr!  
 
Det är sällan jag har hört någon säga “jag ångrar att jag gjorde utomlandsstudier”. Ånger är ett starkt begrepp men nu efter mina 9 månader utomlands är det en fråga som ständigt hemsöker mig i tankarna: “Vad kunde jag gjort annorlunda under studietiden utomlands?” Flera svar dyker upp gång på gång. Även om jag älskade varje minut utomlands, så finns det fortfarande saker som kunde varit bättre.
 
 1.  Jag var för packad
  Jag är säker på att packa för mycket saker är en gemensam beklagande av de flesta studenter som studerar utomlands. Väskan packas till en graden snäppet innan explosion. Tänk på att packa det som inte kan ersättas, det som du verkligen måste ha. Handdukar, toalettartiklar, sängkläder, tallrikar, bestick, glas, kaffemaskinen etc. är saker som du kan införskaffa billigt på ett secondhand eller köpa tillsammans med din korridor när du kommer ner.

  Gällande kläder, om du inte använder det idag, så kommer du förmodligen inte använda det utomlands heller. Du kommer också handla när du är iväg, mer än vad du tror. Nästa blogginlägg om utlandsstudier kommer att beröra hur du paketerar när det är dags för en utbytestermin - 2 väskor + 1 år = Packlistan för hur ditt liv ska packas i två resväskor. 

 2.  Jag skulle försökt lära mig språket i mitt värdland
  Det är lätt att klamra sig fast vid varje bit av engelska som du innehar, och du kommer snappa upp några ord från TV eller dina nya vänner i värdlandet. Det här kanske är din enda chans. Ditt internationella program i värdlandet ges oftast på engelska med ett annat nationellt språk, det enda som behövs från dig är en liten ansträngning. En av de saker jag ångrar mest är att jag inte skrev upp mig på språklektioner och att jag kommunicerade på värdlandets nationella språk. Det rör sig om en timme i veckan i ett halvår. Tänk också på att språklektionerna ges inför en internationell grupp som aldrig sett språket innan och att lektionen är relativt lätt. Det är också ett utmärkt sätt att få kontakt med urbefolkningen i landet! 

 1.  Jag skulle ha lärt mig ett nytt fritidsintresse 
  Varför slösa timmarna med att sitta hemma och kolla på serier eller ändlöst festande? På mitt värduniversitet fanns det tusentals sportgrupper; klättring, undervattenshockey, zumba, dykning, fäktning, salsa, baseboll, basket; precis allt du kan tänka dig egentligen! Jag ångrar mig att jag inte joinade fler grupper som dessa. Det var ett fantastiskt bra sätt att träffa nya människor och du utvecklar färdigheter du inte trodde att du kunde ha!
   
 2.  Att jag inte gick med i mitt värduniversitets studentnätverk
  Student unions, Erasmus Student Network eller dylikt, ni måste gå med. Jag var med i en liknande grupp under mitt utbyte och det var fantastiskt. De anordnar resor, studiebesök och event för utbytesstudenter. Det är ett väldigt bra sätt att upptäcka landet som du bor i. Då får du även någon som du kan vända dig till om du behöver hjälp med att boka tågbiljetter, studentrabatter eller bara hitta nere i centrum!

 3.  Jag skulle ha släppt loss mer
  När jag var iväg var det på tok för många som stannade innanför sin “comfort zone”. Gå aldrig på samma nattklubb, ät aldrig på samma resturang, prova olika grupppass på gymmet och så vidare. Ett jättebra tips som jag skulle följt mer är - våga att alltid tacka ja! Säg ja till saker som du inte brukar göra, lev lite, och kliv utanför din bekvämlighetszon!
  Vill du bli knuffad från en klippa i en paraglid utan säkerhetsgenomgång? Ja självklart! 

 1. Jag önskar att jag bott med en som har internationell bakgrund
  Många människor som studera utomlands bodde med folk som de redan kände sedan innan, oftast med folk som samma land som de själva. Motstå trygghetskänslan att alltid hänga med din roomie från samma land som du. De gamla kontakterna du har kanske är fantastiska, men att träffa nya människor kommer bli ännu bättre!
   
 2. Jag ångrar att jag fick en omvänd kulturkrock när jag kom hem
  Något som kommer vara jobbigt för dig är att du inte är hemma, det okej att ha hemlängtan och du kommer inte vara den enda - våga prata om det! Något som kommer vara ännu svårare är när du återvänder hem och tänker att allt ska vara precis som vanligt, att det kommer vara precis som du lämnade det. Dina gamla vänner kommer dejta samma människor, lyssna på samma musik och har samma umgängeskrets. Sanningen är att deras liv utvecklas precis som ditt. Om du tänker att ditt hemland kommer se ut precis som när du lämnade det, så kommer det bli ett brutalt uppvaknade för dig och du kommer få uppleva en omvänd kulturchock. Håll kvar din öppenhet om vad som är ditt hem! 

 3. Jag gjorde mitt bästa, men jag fotade eller videofilmade inte tillräckligt
  Avsikter är ungefär lika användbara som en fyrkantig hjul. Det var så många studenter som jag känner som bestämde sig för att starta en tidskrift eller blogg för att komma hem med två poster. Videofilmning är underskattat, även men en mobilkamera är det fantastiskt kul att kolla tillbaka på.

  Något som jag gjorde var att spendera 10 till 15 minuter per dag eller varannan dag för att skriva dagbok. Bara för att säga något om hur du känner, en person du träffat, eller placera dig besökte. Det kan också fungera som en stor resurs för framtida resor! Du vill inte att glömma namnet på den fantastisk restaurang du hittat eller att tour guide som gjorde resan.

 4. Jag gjorde inte mitt utbyte under en längre
  Tro det eller ej, men den här är ett populärt ångerfullt bekymmer hos utbytesstudenter. Fem månader, längden på en typisk termin, kan tyckas vara en lång tid att vara borta från hemmet, men tänk om de senaste fyra månaderna i ditt liv. Hur snabbt tog de vägen? Hur mycket har du ändrat eller lärt? I sanning, fyra månader är en otroligt kort tid som kommer att flyga när du är utomlands. Det tar minst en månad innan du känner dig hemma. Se till att göra så mycket som möjligt av upplevelsen! 
 
Text och bild av: Amanda Borneke 
 
 

”Ny logga – inte riktigt pricken över i”

Publicerad 2015-05-21 19:48:00 i Allmänt,

  
I onsdags presenterades LiU:s nya logotyp och grafiska profil. Förnyelsen sker i samband med universitetets 40-årsjubileum och är en satsning för att nå ut till fler potentiella studenter. Enhetlighet och modernitet är satsningens ledord, men många studenter bemötte förändringen med alltifrån ogillande till ren förskräckelse. Linopressen gick ut på campus Norrköping och bad studenterna beskriva sina reaktioner.
 
Lovisa och Zarah från GDK, grafisk design och kommunikation:

- Vi tycker det är synd att inte studenterna, inte minst de från vårt program, fick någon chans att bli involverade i projektet. Loggan är väldigt typisk för vad som anses vara snyggt just nu, men frågan är om den kommer vara det om 20 år. Det är lite nattklubb över den.

Julia, Anna, Matilda, Josefine och Cecilia från SKA, samhälls- och kulturanalys:

- Loggan är rätt ful och otydlig, men också onödig. Den gamla loggan var bättre, den hade lite av den traditionella universitetskänslan över sig. Den var ändå något etablerat, då känns det osmart att bara rycka upp den sådär. Den nya loggan är inte pricken över i.

 
  Amanda S., Amanda N. och Cecilia från KSM, Kultur Samhälle Mediegestaltning:

- Vi tycker inte att det är något fel på loggan i sig, men det ser inte ut som en universitetslogga. Sedan tycker vi att den turkosa färgen känns konstig.

  Lovisa, Linnéa och David från GDK:

- Vi är väl relativt neutrala, den är inte direkt ful men den är lite förvirrande. Den påminner om Göteborgs stads logga, med prickar som har ramlat ner, även om just den fungerar bättre. Det ser ut lite som loggan för en yrkeshögskola.

Sophie och Emilia från Miljövetenskap:

- Vi bryr oss inte riktigt om det, men det känns som lite onödiga pengar. Loggan är okej, men den hade passat bättre för något annat än ett universitet.

 
 Elon, Charlotte och Olivia från KTS, kommunikation, transport och samhälle:

- Den ger ett oseriöst intryck, lite som en gymnasieskolelogga. Det är synd att inte studenterna engagerades i detta. 

 
Alexander från KSM, Kultur Samhälle Mediegestaltning:

- Spontant tycker jag inte den är jättesnygg, men jag bryr mig inte om det så mycket. Många tycker att den är för modern, att universitet ska förmedla tyngd och tradition. Men det finns ju en viss elitism i det som jag inte gillar. Det som jag är mest kritisk till är kostnaden, när många utbildningar inte har tillräckliga resurser. Universitetet menar att den nya grafiska profilen kommer attrahera nya studenter – men är det inte med bra utbildningar som man lockar dem bäst?

Felix och Emilia från KSM (och medarbetare på Linopressen):

- Den är rätt snygg på sätt och vis, stilren. Men det är dumt att inte studenterna fick en chans att medverka i processen.

 
 Vi ville också fråga någon av LiU:s anställda vad de tyckte om loggan, och vi var särskilt nyfikna på deras nya ”uppförandedirektiv” som ryktas ha kommit i samband med förändringen.
 
En anonym LiU-anställd:

- Loggan är kanske inte så snygg, det är många av oss som tycker det. Den är lite som en webbadress med den där punkten. Det finns en risk att man måste vara bekant med LiU för att veta vad den betyder, och därför kanske den missar sitt syfte att attrahera dem som kanske inte är så bekanta med universitetet. Men man får inte vara förändringsfientlig av princip, det kanske måste få ta ett tag för att man ska kunna se hur det blev. Vad beträffar direktiv för anställda har det alltid funnits, exempelvis att man inte får vara tillgjord ungdomlig i sitt bemötande med studenter. Men det är som sagt inget nytt.

 
Linopressen har kontaktat universitetets kommunikationsavdelning och fått förklarat att det är en medveten ambition från LiU att vara mycket mer modern i sin profil jämfört med andra universitet:

  ”Vi har utfört ett stort utvärderingsarbete för att kunna definiera vårt varumärke. Det utmynnade i att vi vill betrakta oss själva som förnyare, för  det kan vi påstå med viss trovärdighet. Vi ville utföra en varumärkesförflyttning och bli fräckare, djärvare och inte så försiktiga. Det  har alltså styrt hur den grafiska profilen sedan har utformats. Tyngd och tradition var något vi bestämde att vi har låg trovärdighet i, den kampen  vinner Uppsala och Lund men även Chalmers och KTH varje gång. Vi har skapat D- och I-linjen från ingenting, infört PBL och Tema. Vi är förnyare. Vi har kollat på MIT och UCLA istället.”

 Och av ren nyfikenhet passade vi på att fråga vad den gamla loggan egentligen ska föreställa. Få studenter verkar egentligen veta, och tolkningsförsöken är många. Ett kvalster? En figur från ett tidigt datorspel?  Kommunikationsavdelningen har facit:

Det är tre hus, eller fakulteter, som är uppbyggda av "L".

Studenterna lär få vänja sig vid sin nya symbol, även om de nu för stunden saknar den klassiska universitetslooken och stör sig på en konstigt placerad prick. Men den största besvikelsen verkar bero på att studenterna inte blev tillfrågade om de ville ta fram egna förslag på en ny logga.

 

Linopressen vill inte göra samma misstag, så härmed utmanar vi alla försummade logotypkreatörer att göra en ny logga åt vår tidning! Gör den så fin ni bara kan så ni visar universitetet vilken talang de har missat.

Förslag kan skickas till linopressen@gmail.com eller i ett meddelande på facebook, @linopressen

 

Text och bild: Niklas Sagrén & Jenny Gast

 

  

Om

Min profilbild

Linopressen

Linopressen är studenttidningen som håller dig uppdaterad om vad som händer på och runt om campus. Här på Linopressens blogg samlas allt smaskigt material som inte trycks i tidningen. Bra va?

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela