Min profilbild

Linopressen

Linopressen är studenttidningen vid Linköpings universitet, Campus Norrköping.

”Ny logga – inte riktigt pricken över i”

Publicerad 2015-05-21 19:48:00 i Allmänt,

  
I onsdags presenterades LiU:s nya logotyp och grafiska profil. Förnyelsen sker i samband med universitetets 40-årsjubileum och är en satsning för att nå ut till fler potentiella studenter. Enhetlighet och modernitet är satsningens ledord, men många studenter bemötte förändringen med alltifrån ogillande till ren förskräckelse. Linopressen gick ut på campus Norrköping och bad studenterna beskriva sina reaktioner.
 
Lovisa och Zarah från GDK, grafisk design och kommunikation:

- Vi tycker det är synd att inte studenterna, inte minst de från vårt program, fick någon chans att bli involverade i projektet. Loggan är väldigt typisk för vad som anses vara snyggt just nu, men frågan är om den kommer vara det om 20 år. Det är lite nattklubb över den.

Julia, Anna, Matilda, Josefine och Cecilia från SKA, samhälls- och kulturanalys:

- Loggan är rätt ful och otydlig, men också onödig. Den gamla loggan var bättre, den hade lite av den traditionella universitetskänslan över sig. Den var ändå något etablerat, då känns det osmart att bara rycka upp den sådär. Den nya loggan är inte pricken över i.

 
  Amanda S., Amanda N. och Cecilia från KSM, Kultur Samhälle Mediegestaltning:

- Vi tycker inte att det är något fel på loggan i sig, men det ser inte ut som en universitetslogga. Sedan tycker vi att den turkosa färgen känns konstig.

  Lovisa, Linnéa och David från GDK:

- Vi är väl relativt neutrala, den är inte direkt ful men den är lite förvirrande. Den påminner om Göteborgs stads logga, med prickar som har ramlat ner, även om just den fungerar bättre. Det ser ut lite som loggan för en yrkeshögskola.

Sophie och Emilia från Miljövetenskap:

- Vi bryr oss inte riktigt om det, men det känns som lite onödiga pengar. Loggan är okej, men den hade passat bättre för något annat än ett universitet.

 
 Elon, Charlotte och Olivia från KTS, kommunikation, transport och samhälle:

- Den ger ett oseriöst intryck, lite som en gymnasieskolelogga. Det är synd att inte studenterna engagerades i detta. 

 
Alexander från KSM, Kultur Samhälle Mediegestaltning:

- Spontant tycker jag inte den är jättesnygg, men jag bryr mig inte om det så mycket. Många tycker att den är för modern, att universitet ska förmedla tyngd och tradition. Men det finns ju en viss elitism i det som jag inte gillar. Det som jag är mest kritisk till är kostnaden, när många utbildningar inte har tillräckliga resurser. Universitetet menar att den nya grafiska profilen kommer attrahera nya studenter – men är det inte med bra utbildningar som man lockar dem bäst?

Felix och Emilia från KSM (och medarbetare på Linopressen):

- Den är rätt snygg på sätt och vis, stilren. Men det är dumt att inte studenterna fick en chans att medverka i processen.

 
 Vi ville också fråga någon av LiU:s anställda vad de tyckte om loggan, och vi var särskilt nyfikna på deras nya ”uppförandedirektiv” som ryktas ha kommit i samband med förändringen.
 
En anonym LiU-anställd:

- Loggan är kanske inte så snygg, det är många av oss som tycker det. Den är lite som en webbadress med den där punkten. Det finns en risk att man måste vara bekant med LiU för att veta vad den betyder, och därför kanske den missar sitt syfte att attrahera dem som kanske inte är så bekanta med universitetet. Men man får inte vara förändringsfientlig av princip, det kanske måste få ta ett tag för att man ska kunna se hur det blev. Vad beträffar direktiv för anställda har det alltid funnits, exempelvis att man inte får vara tillgjord ungdomlig i sitt bemötande med studenter. Men det är som sagt inget nytt.

 
Linopressen har kontaktat universitetets kommunikationsavdelning och fått förklarat att det är en medveten ambition från LiU att vara mycket mer modern i sin profil jämfört med andra universitet:

  ”Vi har utfört ett stort utvärderingsarbete för att kunna definiera vårt varumärke. Det utmynnade i att vi vill betrakta oss själva som förnyare, för  det kan vi påstå med viss trovärdighet. Vi ville utföra en varumärkesförflyttning och bli fräckare, djärvare och inte så försiktiga. Det  har alltså styrt hur den grafiska profilen sedan har utformats. Tyngd och tradition var något vi bestämde att vi har låg trovärdighet i, den kampen  vinner Uppsala och Lund men även Chalmers och KTH varje gång. Vi har skapat D- och I-linjen från ingenting, infört PBL och Tema. Vi är förnyare. Vi har kollat på MIT och UCLA istället.”

 Och av ren nyfikenhet passade vi på att fråga vad den gamla loggan egentligen ska föreställa. Få studenter verkar egentligen veta, och tolkningsförsöken är många. Ett kvalster? En figur från ett tidigt datorspel?  Kommunikationsavdelningen har facit:

Det är tre hus, eller fakulteter, som är uppbyggda av "L".

Studenterna lär få vänja sig vid sin nya symbol, även om de nu för stunden saknar den klassiska universitetslooken och stör sig på en konstigt placerad prick. Men den största besvikelsen verkar bero på att studenterna inte blev tillfrågade om de ville ta fram egna förslag på en ny logga.

 

Linopressen vill inte göra samma misstag, så härmed utmanar vi alla försummade logotypkreatörer att göra en ny logga åt vår tidning! Gör den så fin ni bara kan så ni visar universitetet vilken talang de har missat.

Förslag kan skickas till linopressen@gmail.com eller i ett meddelande på facebook, @linopressen

 

Text och bild: Niklas Sagrén & Jenny Gast

 

  

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Linopressen

Linopressen är studenttidningen som håller dig uppdaterad om vad som händer på och runt om campus. Här på Linopressens blogg samlas allt smaskigt material som inte trycks i tidningen. Bra va?

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela